Sbergs nesessär
Tänk vad många det finns i en.

Tänk vad många sidor som egentligen finns i en och samma människa. Vi har alla ett flertal olika sidor inom oss. Låt er inte benämna er med en. Vi människor är mångsidiga. Ofta har vi en benägenhet att stämpla in oss själva i ett litet behagligt fack. Detta för att kunna förstå sig själv och för att få en enhetlig bild av vem man är. Vilken av dina olika sidor ger du mest utrymme? Hur skulle du beskriva dig själv? Varför? Visst kan du se dig själv olika beroende på vilket sammanhang du befinner dig i och vilka du har runt omkring? Ibland kan det också vara svårt att fånga den där jäkla röda tråden som ska så att säga hålla allt samman...

Hursomhelst, när jag tittar på mig själv så ser jag så jäkla många sidor att jag vet varken ut eller in... Ibland hoppar Kåta Karin fram, ibland Vilda Gun, sen dyker Sberg upp, sen kommer Vemodiga Lena. Ja, vi har Käcka Bettan. Hon är sådär yberkäck och säger alltid: -Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, ni vet. Har ni träffat Nina? Hon bor också i mig och hon är sådär jobbigt ambitiös. Hm, vem mer har vi här in under? Jo, Ann-marie, det är en trevlig tjej. Hon är mycket blyg och osäker trots att hon inte borde vara det. Ann-marie är en mycket klok kvinna, synd bara att hon inte vet om det själv. Hade Ann-marie fått bestämma så hade världen varit sådär blomstrande fin. Klara, ja det är en självgod jäkel som gärna sitter lite tillbakalutad i stolen och klappar sig lite förnöjsamt om magen. Vem mer? Åh, vi har ju Anna-Lena henne kan jag bara inte med! Jag hatar henne rent ut av. Hon är så jäkla självupptagen och tror att hela vida världen kretsar kring henne, it´s all about Anna-Lena?!!!!


Ja, vi har alla fina och fula sidor. Döp dem vettja:)!

När min syster ringde förut då svarade jag kort och gott;Ulla-Karin;).//


Ulla-Karin.

Näääe!

Usch, vad jag sköter mig dåligt. Jag bara springer omkring och leker här precis som om jag vore en liten unge. Jag tror jag måste göra en såkallad: to do list. Ska vuxna människor behöva skriva listor för att få något ur händerna? Ja, jag tror det. Allafall förvuxna barn. Poängen är att dessa listor bara ger mig en känsla av kontroll under tiden jag skriver, för mig vetligt har jag aldrig följt listan ändå. Underbara Sofia. Du har så många sidor att vara stolt över! Ja, jag vet säger Sofia och ler glatt! Håller jag en monolog nu? Det är fasligt vad uppfinningsrikedomen blir stor när man inte gör vad man ska:)! Jag har spelat teater för Björn. Jag har dansat: inte- pricka- en- takt- rätt- dansen- för Björn. Jag har dokumenterat när jag hämtar ved...  


Nu behöver jag nog - kanske - måhända lite kontrollkänsla. Jag skriver en to do list...
Hej!

Sberg jobbar hårt!Sberg hämtar ved.


Kära bloggläsare och kamrater!
I dag är dagen då ni ska få äran att följa med på en resa. 

I dag är dagen då ni är mogna att följa med, med på denna mycket äventyrliga resa!Spänn fast er!

Huuuu, det är kallt! säger Sberg. Bäst att klä sig varmt!
Sberg fattar tag...


Sberg fattar ett stadigt tag om den lilla vedkorgen, läs gammalt stort lastbilsdäck.

Sberg påbörjar sin långa resa mot rödabod. Steg för steg tar hon sig över de snötäckta bergen. Hon kämpar.
Det enda som präglade lille tanken under färden var den av ved. Ved, ved, ved, tänkte Sberg där hon gick, likt tanken på vatten hos en förvillad i öknenvandrare. Med frostfrusna fötter, och med en lika frusen näsa, kom hon fram till rödabod.
Äntligen framme, pustade sberg och påbörjade sitt arbete med att föra vedbiten från vedhögen till vedkorgen. Slit och släp, sa hon mellan pustningarna.

.
Öga för öga, pinne för pinne, fyllde hon korgen.


Sberg fyllde korgen och påbörjade återigen sin långa färd hem, men nu med fylld korg.


Sberg har inget att göra;) läs sberg har massor att göra;).


Mycket nöje!


Jullunch!

Hej vänner! Hur har ni det denna söndag? Här vräker snön ner utanför fönstret. Jag blir alltmer övertygad om att vi kommer att få möta en vinter i år,  som förra.

Nu ska vi äta jullunch!
Ha en fin dag!


Julgodis!

Igår var jag hemma hos en vän och bakade julgodis. Det var verkligen stämningsfullt med en massa tända ljus, glögg och julefint :). Jag gjorde min vanliga bollar som jag brukar;). Det var en härlig kväll!


Elsa har varit som galen hela morgonen här efter julgodiset!

-Bulle! säger Elsa och sträcker sig, för allt vad hon är värd, efter godiset.


De små fötterna klapprar ivrigt mot golvet :).

Adventspyssel...


Ja, nu håller vi på och adventspysslar här. Jag skulle ställa fram våra adventstakar. Trasig lampa brukar vara standard.

Res på dig lille ljusstake! Res på dig och lys! Sprid ditt ljus lille stake. Sprid!


Det blir såhär med stakar, när de ligger underst i överfull-knökad-röd-bod.


// Sberg -slarver:).
Genie in a bottle...

Genie in a bottle. Sberg i påse.
Efter två dagars konstant väta, har sberg spenderat dag i påse.Oj! Mycket blöt fot, tänker ni...


Oj! Mycket torr fot, säger jag.
Genie in a bottle, säger Christina Aguilera. Sberg i påse, säger jag!


Mycket bra!
Sberg -the snowdriver!

För er som inte vet, har jag äran att tala om att vi lever i ett vinterlandskap. Jag har blivit en mästare på att köra bil i snö. Herre gud, jag riktigt kryssar fram mellan alla drivor. Ser jag en snödriva i antågande, gasar jag upp bilen lite extra sedan drar jag i handbromsen. Sberg gör en liten piruette sedan kryssar hon vidare till nästa driva;). Jag har varit ute på vägarna idag. Dumt. Jag har stoppat upp hela Svearike.Sberg -trött snowdriver.

Årets julklänning!

Jag hittade en så fin julklänning till Elsa. Nu ska jag bara sticka ett par grå yllestrumpor som hon kan ha till;)! Visst låter det troligt;)?!

 

Klänning från Lindex.


Fina skålar!

Igår fyndade jag skålar från hemcompaniet. Jag tänker mig en juldukning med mycket fattigmanssilver. Jag ser framför mig ett bord mycket gnistrande ljus, grön dekorativ mossa och dessa skålar fyllda med julgröt eller ris a la malta med ringlade appelsinsaft över;). Konstigt hur man ser saker framför sig sådär:).

Mycket bra!


 

Endast 19 kr st!


Stick och köp!

Djyr och Natyr - Natyrlisch!

Igår kväll satt vi hemma och spelade spel. Spelet var ett frågesportsspel där man fick svara på frågor inom olika kategorier. Höjdaren under kvällen var när björn skulle välja kategori. Han valde konstant kategori Djyyyr och Natyyyr med ett tyskt uttal. Så vi skrattade! Det var inte spelet som blev kvällens poäng utan Björns kategorival med halvtaskigt tyskt uttal:). Han är lite fyndig;). Det är små saker som gör det!

Djyr och Natyr:)!
I väntan på mat.

Elsa kokar potatis och steker lök, själv väntar jag på att bli serverad :).
Fina spröjs!

Vi har en del fina fönster här som satt på huset innan vi började renovera. Jag tycker så mycket om dem och hade helst velat ha dem kvar. Tyvärr var skicket så dåligt vilket gjorde att vi var tvugna att byta. Hur som helst så funderar jag nu på att använda dem inne i huset på något sätt. Det var trots allt de som gjorde att vi från första början fastnade för huset:). Vi har fönster och pardörrar i samma modell. Jag vill ha in alltihop:), jag tror dessvärre inte att det är helt ok för övriga familjemedlemmar.  


Fredagsmys!!!!!!!

Trött och frusen!

Hej vänner! Hur har ni det? Själv är jag trött och frusen. Jag ligger under tvättkorgen igen. Björn och Elsa är där uppe och renoverar. Det är skönt att höra hur de grejar men själv orkar jag inte. Jag tror jag tänker vara här ett tag. Under tvättkorgen.


Kram från mig!

Bonde söker fru...

Nu sitter jag nersjunken framför bonde söker fru. De har det inte lätt kärlekskrankarna :). Jag måste ändå säga att jag saknar bonderoger i årets säsong;).
Hoppas ni har det bra alla:)!
Till alla lokala invånare...

Till alla lokala invånare.


Vilken matvara såldes sämst under utförsäljningen av ICA? Vilken vara tycker den lokala ortsbefolkningen mycket illa om?


Vår lokala icabutik har i dag stängt. Innan stängning såldes alla dagligvaror ut till en kostnad av halva det ordinare priset. Trots det yberbilliga priset och en massa shoppingsugna människor var det en hylla som stod alldeles orörd. Jag med mitt sociologiska intresse gjorde intressanta och mycket viktigta iakttagelser under min sista tur på ICA.


Vilken vara stod längst kvar? Den lokala ortsbefolkningen skyr en vara, vilken?


// Sberg noterar."Låt mig fånga min jälva dag när jag vill!"

Hahahahaha, förlåt för mitt dåliga språkbruk men..!

Överallt jag går, ser jag fina budskap. Budskap säger åt mig, eller oss alla, att ta till vara på livet och allt av dess innehåll. Jag går in i matvarubutiken, bland äggen ser jag en liten skylt som uppmanar mig och alla andra att äta ägg, detta för att fånga dagen och liksom få tag på den. Jag går in i tygaffären, jag möts av en hissgardin vars budskap lyder catch the day eller carpe diem.  Jag går vidare in i interiörsbutiken för att i nästa stund, fullkommligt drukna i kärleksfulla lyckoord. Jag går hem och möts av väggord som säger att kärleken är störst av allt. Jag sätter på tvn och möts av ord och uppmaningar om att välja lyckan! Det är fina budskap, missförstå mig inte, men lyckobudskap skönjer över mig som en hel tsunamivåg. Ord som förut var vackra, betydelsefulla och bevingade har nu, lite grann, vänts till sin motsats... Det blir lite av en inflation i lycko-ord.

I am feed up!Jag vill skrika rakt ut åt hela världen (kanske måhända en liten överdrift men ändå):


"-Låt mig fånga min jälva dag när jag vill"!


Oppps förlåt!


Är det jag och mina glasögon som gått och blivit negativa, eller är det en hel jäkla uppsjö av lycka överallt?!//


Sberg, glad och nöjd, men ändå kanske lite bitterfitta igen:)?


I Sbergs matkasse...Fråga mig inte vad jag har tänkt att det ska bli för mat ikväll...
Vad har ni i era Fredagskassar:)?

Snöstorm...

Här snöar det för fullt utanför fönstret. Kaminen är upptänd och värmer gott! Jag och Elsa lyssnar på och dansar till Shirley Clamp. Ibland blir jag bara så sugen att höra hennes ljuva stämma:). 


 Mys:)!


Kör försiktigt ni som ska ut på vägarna idag!

Attributionsteorier...

Attributionsteorin behandlar vårt behov av att orsaksförklara oss själva och vår omgivning, detta för att uppleva kontroll och förutsägbarhet. Det är ganska spännande att fundera på hur vi kan tillskriva en och samma situation olika och hur olika konsekvenserna blir av vår attribution. Det är också ganska intressant att fundera över de fel man gör när man bedömmer andra, sig själv eller vilka attributionsmönster man använder. Det sägs att vi i vår bedömning antingen tillskriver händelser interna (personliga) orsaker eller externa (situationella). Ofta gör vi fel i vår bedömning, genom att tillskriva alltför stor makt till personliga interna orsaker på bekostnad av de situationella när vi bedömmer andra, "han beteer sig så för att han är sån". Ofta gör vi tvärtom då vi bedömmer oss själva, "jag gjorde som jag gjorde pågrund av situationen". Hur vi attribuerar påverkas i stort av vår motivation.

Har du en bra självbild är du i regel motiverad att behålla denna. Din motivation att behålla din bild av dig själv motvierar dig att attribuera på ett visst sätt (jag skriver befintlig självbild för ofta vill man bekräfta den bild man har av sig själv, oavsett om den är bra eller dålig):

Attributionsstil vid possitiv självbild:

Dina misslyckanden tillskrivs externa orsaker.

Jag fick inte jobbet för att de var inkompetenta bedömmare. Jag fick inte jobbet för att jag var sömnlös inatt. Jag utför mitt jobb dåligt därför att jag har fått oklara arbetsuppgifter.

Dina lyckanden tillskrivs interna orsaker:

Jag fick jobbet för att de såg hur bra jag är!


Attributionsstil vid negativ självbild:

Dina misslyckanden tillskrivs interna orsaker:

Jag fick inte jobbet för att jag är usel. Jag fick inte jobbet för att de såg hur dålig jag är. Jag utför mitt jobb dåligt därför att jag är inkompetent.

Dina lyckanden tillskrivs externa orsaker:

Det var ren slump att just jag fick jobbet.


Utfallet och resultatet av våra attributioner blir olika beroende hur vi tillskriver orsaker. Vad man kan fundera över är hönan och ägget. 


Vår självbild och månende påveras av vår attributionsstil, frågan är vad som kommer först, vår självbild eller vår attributionsstil?


Hur bedömer du andra, gör du det med inre eller yttre attributioner? Hur bedömer du dig själv? Attribuerar du självfavoriserande eller självsjälpande? :) Hittar du något mönster eller attributionsstil?Jag skriver slarvigt och inte korrekt så läs det jag skriver med en nypa salt (eller två). Jag har gjort en komplex bild simpel men bara för kul. Hahaha, visst får man göra det när man inte går i skolan?

Dörrkrans


Nu undrar ni allt vad jag gör...

Nu undrar ni allt vad jag gör va? Vänta, jag ska snart berätta ;).

Jag och Elsa har just varit ute i skogen. Tänk vad mycket primörer skogen har att erbjuda! Tänk vad mycket primörer som finns ute i naturen! -Vad betyder förresten primörer?Jo, nu sitter jag här med en massa hemplockade primörer  framför mig och ska snart uträtta stordåd. Kreativitetens vindar blåser. Jag vill gärna tro om mig själv att jag är en sån där pysslig person som kan göra underverk, av egentligen ingenting. Samma visa varje gång. Jag sitter här med alla grejer framför mig. Pysslarlusten är på topp och det finns inga gränser för vad jag kan göra, bara kreativiteten sätter stopp. Jag är nöjd över mig själv och ser mig som den där jag gärna vill vara, den pysslande kreatören. Samma visa varje gång. Snart är jag skitförbannad, jag kommer att sitta här och dra ramsor utan dess like. Snart dyker problemen upp, som att jag har en bil att dammsuga ren efter hemforslandet av allt skogsmaterial. Snart, mina vänner, jag är inte där än.

Här ska ni få se:
Jag ska göra dörrkransar av lingonris och mossa. Hur svårt kan det va? Här doftar det skog:).

Härligt:)!

Vart befann vi oss igår?

Gårdagen spenderades utomhus vi fick mycket frisk luft (om än lite syrefattig ;)) och mycket sol. Vi gick i kungens fotspår...


Ledtråd: Kungens fotspår
              Syrefattigt (liten överdrift)


Dagens morgons[ng...Nu ska vi ut p[ hajjjjk. Det 'r  h'rligt v'der ute, kallt men soligt. Vi ska ut i skogen och hitta en solig pl'tt. Vi ska grilla korv och njuta! Elsa har surfat igen som ni kanske ser, jag kan inte skriva med vanliga bokst'ver.

Ha en fin dag och dansa p[ nu!

Skaka rumpa och känn att ni lever:)!

Nu är jag besviken på er!

Nu är jag besviken på er bloggläsare! Kunde ni inte meddelat mig att det är röd dag idag innan jag drog ut på min shoppingrunda?

Usch!

I dag är dagenI dag är dagen att väcka liv i de döda. I dag är dagen då de döda åter ska få se dagens ljus.Elsa hängde på i försöket att ge liv och slängde i barbapappa med familj.

Båten i parken.

Det finns en bok som heter Båten i parken.

Någonting i min trädgård fick mig att tänka på boken.


Märkligt hur man bara kan komma på saker sådär.

Det här är stort!Mer sånt!

Låt oss vara bitterfittor!

Allesammans, låt oss vara bitterfittor!


Det är så skönt att bara få vara en riktig bitterfitta ibland tycker jag! Jag pratade nyss med min syster i telefon. Jag tror hon uppfattade mig lite som en bitterfitta. Hon la på =).

Det bor en bitterfitta i oss alla. Nu göttar vi ner oss ordentligt i bitterfitterträsket! Vi riktigt rullar oss i skiten!

Rulla runt, säger Sberg!
//Sberg bitterfitta!


(Sberg skrattar hysteriskt när hon skriver det här. Sberg har en märklig humor).
Det är lika bra att ni vänjer er!

-Det är lika bra att ni vänjer er, sa jag till min familj, angånde en leveransbil som ska komma med leveras idag. Jag syftade på alla de lastbilar som ska komma till mej med lyxurösa gåvor när jag har blivit känd, rik och berömd. Ni vet fotoramen som jag vann... El fotorama, la fotorama, the fotoramisch, ni vet! Leveransen skulle komma vid 14. Jag får se om jag är hemma (läs jag har gått i fönstren och väntat lastbil hela morgonen, förmiddagen och dagen).

//


The Sberg


Sbergs lyckoland...

Så ett frö i Sbergs lyckoland!

Så ett lyckofrö av det du har eller önskar. Föreställ dig hur du med dina bara händer sår ett frö, djupt ner i jorden. Se framför dig hur du vattnar och hur ditt frö slår rot. Vattna igen och se hur det växer!Som ni vet hade jag för ett tag sedan Sbergs sopstation här på bloggen. Tanken var att alla på ett lite speciellt sätt kunde få skriva av sig om sina sopor, dela med sig av dem och, i alla fall på ett mentalt sätt slänga sina soppåsar. Jag kan tycka att vi allt för sällan delar med oss av våra sopor till varandra. Ibland kan man behöva ha någon att dela sina sopor med vilket då kan lätta på bördan lite, man får också chansen att stötta varandra. I dag är en tid det där inte får finnas några sopor, de ska inte finnas och skulle det ändå finnas någon liten soppåse ska man inte prata om den. I ensamhet bär man runt på sina undangömda sopor. Finns sopor i ditt liv är det ditt egna fel och du får skylla dig själv om de finns där. Alla ska springa runt och vara lyckade och soplösa. Alla har sopor, så är det och ibland kan det vara skönt att ha ett ställe där man verkligen kan få sopa av sig. Släng era sopor på sbergs sopstation, säger jag! Gå in och stötta varandra om ni vill. Sbergs sopstation hittar ni i bloggen under Sbergs sopstation.

Nåväl, idag tänkte jag att vi kunde dela med oss av olika glädjeämnen här på bloggen. När det är grått och mörkt ute kan det vara härligt att få läsa om olika människors glädjeämnen. Jag tänker mig ett lyckoland där alla kan gå in och plantera ett frö. Kanske ett glädjefrö av det man har i sitt liv som man är lycklig för, eller att man sår små frön  av det som man önskar sig mer av, en strävan. Plantera ett frö. Alla hjälps åt att vattna och vips så har vi ett frodigt lyckoland! När det vattnas, växer sig groddarna större. Ett lyckoland som alla kan ta del av och värmas av i höstmörkret.

Nu blev detta ett lite slarvigt inlägg tror jag. Jag ska iväg och har inte tid att fixa... Håll till godo så länge. Tanken är god ;).


In och så nu vettja!


Så ett lyckofrö av det du har eller önskar. Föreställ dig hur du med dina bara händer sår ett frö, djupt ner i jorden. Se framför dig hur du vattnar och hur ditt frö slår rot. Vattna igen och se hur det växer!

Tänk på miljön, säger sberg och sår ett frö!

Nu kommer det!

Idag blev jag uppringd av ett leveransföretag som hade en leverans till mig. Yes, tänkte jag som så många gånger förr, nu kommer det. Det är nu det händer, det är nu jag har slått igenom. Undra om det inte bor en liten narssistist i mig ändå;). Jag såg framför mig hur en stor lastbil skulle köra in på vår framfartsväg full av gåvor till Sberg. Dörrarna till lastbilen skulle öppnas och alla stora och mycket exklusiva produkter skulle fullkomligt rasa ut ur dörröppningen. Nåväl, mycket tankar for runt. Tillslut fick jag ur mig frågan till damen i telefonen, om vad leveransen rörde sig om. Det var min fotoram som jag vann i bic tävlingen som skulle levereras. Kul:)! Tack alla som röstade på mig! Synd att jag inte har foto av er, då kunde ni fått vara i den digitala fotoramen:). Nu har jag nyss kommit hem från en lunch. Det serverade god soppa och fika. Inte fel, säger jag. Det var verkligen en härlig lunch fylld av skratt och tillhörande urinläckage ;). Precis som det ska vara! Det är så härligt tycker jag när man träffas några stycken och verkligen får till de där skratten:).


Ha en bra dag alla!

Myskväll!

Här lagas det köttfärstårta nu... Täcket är framlagt i soffan, colan står i glasen, godis har bunkrats upp och filmen är laddad. Kan det bli bättre:)? Man får göra vad man kan för att liva upp dessa dagar av grått.

Köttfärstårta är ett bra tips på kvällsrätt tycker jag. Vanligtvis lägger vi köttfärs mellan tårtbott(n)ar. Idag blir det köttfärsmackor då den vanliga bott(n)en var slut. Jättegott och lätt!Lägg köttfärs mellan två rostbröd.

Garnera med lite ost och tomater.

Ställ in i ugnen tills osten smält.

Klart! 

Servera en god grönsallad till. Jag önskar er en mysig kväll!


Här ligger jag och sover...

Här ligger jag under vår tvätt och sover. Vad säger ni, är det ok sova under sin ovikta tvätt när man är vuxen, 31 år och tvåbarnsmor:)? 

Helt ok, säger jag!

Sesså, hopp ner under era tvätthögar nu!

Sberg fot.

Här sitter sbergfot med blåtoss i väntrum och darrar. Snart ska sbergfoten och blåtossen ta sig in till tandläkaren.


Spänd sbergfot i blåtosse:)

Usch!


Wish me luck!RSS 2.0